• Photo: Birgith (Opphavsrett)
  • Photo: Birgith (Opphavsrett)
  • (Opphavsrett)

Lugga

En gammel tradisjon som nesten er borte.

 

 

Jeg lærte meg å lage lugger for ca. 13 år siden og har hatt det som hobby siden. Det er ikke mange som lager lugger lenger og det er trist at de kanskje går i glemmeboken. Lugga er det beste fottøyet man ha på vinteren. De er myke, varme og gode.  For små barn er det flott å være lett på foten når man leker ute i snøen og samtidig aldri fryse på føttene sine :)

Alle eldre her nord kjenner til lugga og har gode minner fra da de brukte dem. Noen har fortalt meg at de hadde det morsomt med å henge seg på slep etter bilene med luggan på. Men da ble luggan fort slitt.

Har vært så heldig å få et utdrag fra notater til Torill Sandseth på Vigra. Det er hennes farfar som har skrevet dette. Hans Lind Pedersen Sandseth (1885-1958) :

Et spesielt vinterfottøy som bruktes meget på mine kanter var de såkalte luggene, som vel nærmest svarer til det som man på andre landsdeler kaller for snesokker.
Disse luggene bestod først og fremst av en sokk, som hos oss kaltes en lest.
Under denne sokken ble der lagt flere tykkelser med tykt tøy som skulle tjene som såler, og dette tøyet var helst baksiden av gamle sjøvotter.
Sjøvottene var etter en tids bruk blitt så tykke og kompakte at de langt på vei var vanntette og de tålte en utrolig hard slitasje.
Rundt foten var der lagt en kalosjering av pent, tykt, og helst sort tøy.
Når disse luggene var nye, eller holdt i god stand var de meget pene og svært lette å ha på foten, samtidig som de var meget behagelige, da stoffet selvfølgelig straks formet seg etter fotformen.
Luggene bruktes utelukkende om vinteren og i koIdt, tørt vær. Men selv om en skulle være uheldig å komme ut for regn og sludd eller kram sne, kunne en likevel holde seg tørr på føttene temmelig lenge, da bunnen som nevnt var så kompakt at vannet ikke trengte så hurtig gjennem.
Luggene var utmerkede som fottøy til og med på ski, da de i forbindelse med den tids primitive skibindinger bant skiene godt fast til foten.
Disse luggene var svært meget i bruk både til lengre fotturer og i utearbeid i skog og mark, og de var i tillegg et anerkjent fottøy til visittbruk, men før en gikk inn i varmen måtte en alltid passe godt på å børste sneen av foten, for ellers ville den smelte og trekke inn i tøyet innomhus.
Å børste sneen godt av seg før man gikk inn var nå ellers en god skikk, og den som unnlot å gjøre det ble betraktet å være uhøflig .
Til børsting av fottøy var der alltid ute i gangen til en stue alltid plassert en sopelime, og dette var en nødvendighet, for inngangen til stuene var gjerne rett inn fra marken, og ofte uten trapp opp, så hvis en ikke børstet godt av seg før en gikk inn i huset vinters dag, ville sneen smelte og danne dammer på gulvet.
 

Takk til Torill for at jeg fikk bruke disse notatene :)

Mitt håp er å kunne lage et hefte med bilder og forklaring på hvordan man lager lugga. At det kan ligge på bibliotek her i Nord-Norge. Og at de kunne være til utsalg på husflidsbutikker. Det hadde vært morsomt om flere begynte å lage lugga. En tradisjon det er verdt å ta vare på!

 Se flere bilder på hjemmesiden min: http://www.123hjemmeside.no/lugga

 

Share to