• Photo: Einar Chr. Erlingsen (Opphavsrett)

Den lindret nøden

Ved første øyekast kan gjenstanden se ut som et gammelt ølkrus med lokk. Men det er en ganske annen type nød enn tørsten denne tingen er ment å lindre.

"Lokkekruset" er laget i blikk, er cirka 20 cm høyt, med diameter på omkring det halve. Et beslag med skruehull øverst og nederst avslører at det er ment å skulle henge på en vegg.
Overflaten er slitt og matt sort, med en gullfarget ring øverst. Teksten er holdt i samme farge. Det er denne, sammen med myntinnkastet på lokket, som avslører hvilken funksjon gjenstanden har hatt: "Hjelpekasse for forulykkede Lodsers Efterladte".

Innsamlingsbøssen er heldigvis en overflødig gjenstand idag. Så har den da også havnet på museum, og befinner seg på Kystmuseet på Hvasser, som meget passende er etablert i Loshuset og drives av Hvasser og Brøtsø Historieforening.

De mange losulykkene
Gjenstanden er en sterk påminnelse om at nøden i tidligere tider kunne være stor når ulykken rammet og familieforsørgeren ble borte. Få yrkersgrupper var mer utsatt i så måte enn nettopp losene. En oversikt utarbeidet av historieforeningen viser at det på øyene Hvasser, Brøtsø, Sandø og Store-Færder fantes tilsammen 117 loser i årene fra 1721 til 1913. Av disse omkom 32, eller nesten 30%, under utøvelsen av sitt yrke.

Tilbake satt som regel enken med en barneflokk. Noen av disse kvinnene opplevde å bli losenke både to og tre ganger. Selv om det helt fra tidlig på 1800-tallet fantes visse støtteordninger nettopp for losers etterlatte, så var disse på ingen måte tilstrekkelige.

"Gaa Paa"s forlis
Derav innsamlingsbøssen, som etter slitasjen å dømme har vært flittig i bruk på Hvasser. Vi vet ikke når den er laget, men vi vet når den sist var i bruk. Det var i forbindelse med losskøyta "Gaa Paa"s forlis den 31. januar 1913. Ulykken krevde fire liv, og tilbake på Hvasser satt fire enker med 18 barn under konfirmasjonsalder. Ytterligere et barn ble født senere.

Ulykken gjorde enormt inntrykk, ikke bare i lokalsamfunnet, men over store deler av landet. Det ble samlet inn store beløp etter datidens målestokk. Etter at den verste nøden var lindret for enkene på Hvasser, var det penger nok til å opprette et fond også for fremtidig bruk. Fra dette fondet ble det utbetalt penger så sent som i 1998.

Hvasser og Brøtsø Historieforening avduket sommeren 2005 et minnesmerke på Losmoloen i Sandøsund over "Gaa Paa" og de fire omkomne.

Share to