• Photo: Christian (Opphavsrett)
  • Photo: Christian (Opphavsrett)

Valhall stadion - Kulturmerke eller et Kulturminne?

I 1914 var planen å bygge Tromsøs første Idrettsplass på myra mellom Elverhøy og Prestvannet.
Men prosjektet ble møtt med mye motstrid i forhold til kostnadene det ville bli å opparbeide den fuktige myra. Og det ble påstått at uansett hvor mye penger kommunen ville brukt på grøfting og grus, så var det og forble en myr. Og så tidlig som i 1915 ble prosjektet lagt unna.
Men ideen levde til liv igjen i 1919, og valget kom på et område nær Kvamstykket, som var høyere oppe og hadde hardere grunn. Idrettsplassen fikk ikke navnet Valhall før etter 2 verdenskrig. Og den første offisielle kampen som fant sted på Valhall var den 18. juli da skarp spilte mot Nor fra Narvik. Dette gikk samtidig for å være den første kampen mot et utenbys lag i Tromsø. Nor hørte med til topplagene i landsdelen, gleden var derfor stor da Skarp kunne gå av banen med seier.

Form og plassering av Valhall stadion:

Selv om Valhall stadion ikke er Tromsøs vakreste byggverk, så er det en gammel fotballbane som har blitt restaurert og forbedret gjennom årene. Arkitekturmessig kan den sammenlignes med andre byggverk. Måten Valhall er bygget på kan på noen områder sammenlignes med antikkens arkitektur, og da tenker vi spesielt på måten amfiteatrene ble bygget i det gamle romerriket der scenen var omkranset av trinnvis oppstigende tilskuerplasser. Amfiteatrenes utforming var veldig avhengig av landskapet og materialene, og de ble bygget i stein, vanligvis i en bakke slik at det kunne utnytte det naturlige landskapet. Man kan tydelig se at Valhall har blitt påvirket av disse faktorene. Det at Valhall ble bygget i høyden har også gjort det mulig å se på fin utsikt fra stadionen.

En del av Tromsøs identitet:

Valhall stadion ble lenge sett på som en del av Tromsøs identitet. I dag har den dessverre blitt satt i skyggen av andre idrettsannlegg som har kommet til opp gjennom årene. Men det er ingen tvil om at Valhall i stor grad har vært med på å inspirere og engasjere byens befolkning i sammenheng med ulike typer idrett . Intet unntak var idrettens store propagandastevne i 1932, der det var fullt av tilskuere oppover bakkene. På 800 - meterfeltet vant Henry Carson, i mens Erling Rost og Det lokale løpertalentet Otto Rollnes kom på andre - og tredjeplass. I 1932 var Rollnes bare en kommende løpestjerne. Det var ikke før i siste halvdelen av 1930 - tallet at han slo igjennom som landskjent friidrettsmann.
Valhall var i flere tiår viktig i det sosiale livet mellom unge og voksne i Tromsø. På vinteren brukte kommunen en del av sin formue på å legge is over stadionen og på sommeren ble det selvfølgelig drevet flere typer friidrett .
Det er ingen tvil om at Valhall har vært med på å inspirere idrettsinteresserte barn, ungdom og voksne langt opp mot våre dager.

Valhall inspirerer hele Norge:

Valhall var møtestedet for idrettsfolk fra hele landet, men selve navnet Valhall er et kjent historisk sted ifølge Norrøn mytologi. Valhall var en stor høvdingesal og kongeborg i Åsgård, en plass hvor gudene bodde. Det var slik at krigere som falt i kamp fikk reise dit etter døden for å fortsette med kamp og drikking på samme måte som i livet. De ble kalt for Einherjer (enekjempere / vikinger) fordi de kjempet mann mot mann. Så Valhall har trolig nok fått navnet sitt på grunn av idrettsmenn som møter mot hverandre, i en vennlig kamp, i respekt og ære for hverandre.
Men det er ikke bare Valhall i Tromsø som har fått inspirasjon fra navnet. I Tyskland er det et museum ved navn Walhalla. Museet viser fram kjente personer opp igjennom 200 år av tysk historie, og bare de mest anerkjente tyske forskere, kunstnere, politikere og herskere er vist frem. I og med at Valhall var en plass hvor bare de mest respekterte krigerne kunne komme etter døden, så var det et ypperlig navn på en bygning som skal hedre de mest kjente og omtalte tyske personene opp igjennom 200 år.
Men i Norge er vi mest inspirert av Valhall enn andre plasser i verden. Vi har et hotell ved navn Valhall, verksted, Valhall auto AS, et Oslo band , Studentkroa Valhall i Molde, Valhall Gokart og paintballsenter og mye mer.

Tinestafetten og Døgnvill - Tromsøs kulturperler:

Valhall stadion er kjent for mange arrangementer. Den fungerer som tilholdssted for Døgnvillfestivalen og Tinestafetten. Spesielt Tinestafetten er med på å inspirere barn og ungdom til bedre trening, helse og livsstil. Tinestafetten arrangeres hvert år over hele landet, som oftest den 14 mai. Stafetten ble startet i 1992 av en mann ved navn Lars Martin Kaupang. Målet var å engasjere flere unge i idrett. Med Tine i spissen, satset de også mye på å bruke stafetten til å oppfordre unge til et bedre kosthold.
Til sammen har 868500 jenter og gutter deltatt i Tinestafetten og gjør det helt klart at om ungdom engasjerer seg mer i aktivitet og kosthold så inspirerer de hverandre. Som en del av opplegget får barn og ungdom opplæring på skolen før Tinestafetten om kosthold og trening for å lære mer om en sunnere livsstil.
Døgnvill ble først arrangert i Tromsø i august 2007, og hadde som mål å være den største festivalen i Nord- Norge. I 2007 var Døgnvill arrangert på Alfheim stadion, men i 2008 og 2009 har Valhall blitt brukt, noe vi håper de vil fortsette med. Valhall er i dag kjent på grunn av nettopp Døgnvill og Tinestafetten, fordi det er nettopp dette folk først forbinder Valhall med i disse dager.

Så kan vi si at Valhall bare er et kulturminne, eller er det fremdeles et kulturmerke?

konklusjon : Valhall har en kulturhistorie som går langt bak i tid, mange er ikke klar over dette og mye har blitt glemt. Men, Valhall er et kulturmerke for dagens ungdom, samtidig som den er et kulturminne i Tromsøs historie.

Kilder:
- Tromsø hjennom 10000 år, bok 3
- TineStafettens hjemmeside
- TINES hjemmeside
- Per Eliassen
- Wikipedia
- Google

 

Share to