• Photo: R.S. Berthinussen (Opphavsrett)
  • Photo: R.S. Berthinussen (Opphavsrett)
  • Photo: R.S. Berthinussen (Opphavsrett)
  • Photo: R.S. Berthinussen (Opphavsrett)

Til fyret

I Averøy kommune er det to fyr, Hestskjæret fyr og Stavneset fyr. Det ene ligger majestetisk og nærmest ufremkommelig ute i havet, det andre kan du spasere tørrskodd til.

27. februar 1656 ble 30 talglys tent på Lindesnes i Vest-Agder. Dette markerte starten på ei mer enn 350 år lang fyrhistorie langs norskekysten. Norge har hatt mer enn 200 bemannede fyr, og to av disse fyrene ligger i Averøy kommune. Stavneset fyr, som ble automatiserte og avbemannet i 1976, har den senere tiden fått et større fokus. Befolkningen i Averøy ønsker å ta i bruk fyret, og Fyrvesenet ønsker at fyret skal være tilgjengelig for allmennheten.

Alf (Damma) Rødsand har stått i spissen for å danne venneforeningen Stavnesets venner. Han forteller at de har tenkt at Stavneset skal bli et kulturelt møtested, både i friluftssammenheng og i en sosial sammenheng.
- Det er behov for møtesteder, og Stavneset er et helt unikt og mektig område. Møtet mellom himmel og hav gjør noe med oss mennesker. På Stavneset kan vi møte folk hvis vi vil, eller vi kan sette oss ned bak en bergnabb og filosofere for oss selv, sier Damma.

Han sier at det er viktig å ta i bruk fyret av flere årsaker. Fyret og området er et kulturrom som kan brukes til ulike arrangementer, og det er viktig å bruke fyret for å holde bygningsmassen i hevd slik at stedet ikke forfaller.
- Stavneset byr på mange muligheter. Bygningsmassen er i så god stand at det kan tas i bruk til overnatting, kunstutstillinger og konserter, for å nevne noe. Vi skal prøve å få til en konsert allerede i høst, forteller Damma.

Damma forteller at adkomsten til fyret byr på utfordringer. I dag går det sti om Futsetra, og da benytter en privat veg. Verdiskapingsprogrammet Bud - Kristiansund har satt kystkultursti Sveggen – Øksenvågen – Stavneset på programmet. Ei befaring foretatt av representanter for Bremsnes grunneierlag, Stavnesets venner, Øksenvågen vel, Fyrverket, Møre– og Romsdal fylke, Averøy kommune og Friluftsrådet for Nordmøre og Romsdal gir håp om at en skal kunne opparbeide en universelt utformet kystkultursti ut til fyret. I tillegg er det sett på mulighetene for å legge til med båt.

Stavnesets venner skal samarbeide og hente erfaringer fra Kvitholmens venner. Kvitholmens venner er ei venneforening for Kvitholmen fyr i Eide.
- Samarbeid med Kvitholmens venner gjør at vi kan utveksle positive og negative erfaringer. En trenger ikke å gjøre de samme feilene to ganger, vi kan lære av det de har gjort, sier Damma.

Damma sier videre at det er unikt å komme seg ut til et fyr, å kunne tilbringe tid der i roen.
- Det er landfast, men allikevel utenfor allfarveg. En hører kun motorduren fra en og annen Saab og en Yamaha, smiler Damma.

Artikkel trykket i Tidens Krav 30. mai 2009. Tidens Krav setter hver uke, gjennom Kulturminneåret 2009, fokus på et kulturminne fra Nordmøre.

 

1 comment

  • Her ser vi Stavneset fyr, Bremsnes i Averøy. Fyret er et ledfyr ved den nordvestre pynten på Averøya. Det ligger ved innløpet av Bremsnesfjorden og leia inn til kystbyen Kristiansund. Stavneset fyr, nr. 28, ble tent første gang 1. september 1842 samtidig med kystfyret på Kvitholmen. Disse to fyrene skulle gi en sikre og tryggere seilas inn til trygg havn på denne farlige og værutsatte kysten hvor det til alle tider har vært mange forlis..Fortsatt var det behov for flere fyr for å trygge denne farlige strekningen. Lervik fyr ved Sørsundet i Kristiansund ble tent i 1855 (kommunalt) og overtatt av Fyrvesenet i 1878, Kvitnes fyr ved Kristiansunds nordlige innløp, Dalesundet, ble tent i 1877, Hestskjæret fyr ble tent 1879 og endelig i 1888 ble Grip fyr tent.

    Stavnes fyr ble automatisert i 1976 etter 134 år betjent av fyrvoktere med familie.

    2. september 2012 arrangerte Stavnesets Venner 170-år jubileum for tenningen Stavneset fyr. Et fyr som årlig har over 11.000 besøkende.

    Fyret består av flere bygninger og naust, med utlagt flytebrygge i sommerhalvåret.

Share to