• Photo: Foto: Mielche, Hvalfangstmuseets arkiv (Opphavsrett)

De dødsdømte

"At den veldige armada som nu blir utrustet for at påskynde storhvalenes utryddelse, snart vil bringe arbeidsløshet til tusener av våre landsmenn, er ingen hemmelighet for de som spekulerer i den rovdrift som nu skal finne sted", skrev konsul Bjarne Aagaard (1873-1956) i februar 1929.

I over 60 år hadde vestfoldingene levd godt på å slakte hval i kystnære farvann verden over. Teknologiske nyvinner åpnet for jakt på åpne farvann, og hvalfangsten var lukrativ. Særlig ettertraktet var blåhvalen, verdens største dyr.

Mange anså Antarktis som en uuttømmelig kilde, men Bjarne Aagaard i Stavern var kritisk. Han var ikke i mot hvalfangst, men kjempet for en bærekraftig fangst. Med sin hissige og krasse stil kom han på kant med myndigheter, kapitalinteresser og media.

Aagaards advarsler var på sin plass. Det ble antatt at blåhvalstammen var alvorlig overbeskattet allerede i 1935, og da blåhvalen ble fredet i 1963 var det trolig mindre enn 200 dyr igjen.

I 1948 ble Aagaard ridder av 1. klasse av St. Olavs orden for sin kamp for bærekraftig fangst. Men i nyere versjoner av vår polarhistorie er Aagaards navn fortsatt glemt.

Filmen "De dødsdømte" forteller om Aagaards kamp mot utryddelse, og er hentet  fra prosjektet "Kampen om hvalen" fra Hvalfangstmuseet i Sandefjord.

4 comments

  • Svært interessant. Hvem var Bjarne Aagaard rent bortsett fra å bli titulert som konsul?
  • Bjarne Aagaard. 1873-1956 var skipsmegler, konsul, grunnla Farristapperiet, skrev hvalfangsthistorie og oversatte lyrikk.

    Som pensjonist fra 1925 viet Aagaard seg til et omfattende forfatterskap om hvalfangst og Antarktis historie. Han agiterte også internasjonalt for Norges interesser i Sydishavet.

  • En viktig film om tidlige tanker om miljøvern og bærekraftig ressursutnyttelse. Aagaard var en fremsynt mann! Flotte opptak i all sin gru. Synd at bildene er litt dårlig oppløsning - eller er det jeg som trenger briller...?
  • Han var min Bestefar. Var bare 6 år gammel da han gikk bort. Et mer rettferdig menneske kan jeg ikke huske. Bestefar grunnla også Farris fabrikken.

Share to